Hidrofor Parçaları Nelerdir?

hidrofor-parcalari-nelerdir

Pompa ve Motor

Pompa, en önemli hidrofor parçaları arasındadır. Elektrik motorunun pompa miline sağladığı dönüş gücü kullanılarak bu mile bağlı fanlar ve difüzörler vasıtasıyla suyun basınçlandırıldığı aparattır. Bir hidrofor seçerken pompa yüksekliği ve akış hızı kritik hususlardır. Monofaze ve Trifaze varyantlar mevcuttur.

Kontrol Panosu

Bir diğer önemli hidrofor parçaları arasında olan kontrol panosu, hidrofor sisteminin basınç şalterinden aldığı çalışma komutunu pompalara gönderir. Seviye flatörü, su kuruduğunda pompaları çalıştırmayarak susuz kalmasını önler. Herhangi bir voltaj değişiminde pompa vlokajlarında sistemi çalıştırmayarak motorun yanmasını da engeller. İndikatörleri kullanarak pompaların çektiği akımları ve gelen gerilimi gösterir. Ayrıca pompaların sırayla açılmasını sağlar.

Flatör

Hidrofor emiş hattındaki su deposundaki su bittiğinde pompanın devreye girmemesini sağlar.

Vana

Hidrofor parçaları arasında olan vana, hidroforların emiş kollektörlerinde su deposu ile hidrofor arasında her bir pompa için bir küresel vana kullanılmaktadır. Pompalardan birinin arızalanması durumunda ilgili vana kapatılarak sistemin diğer pompa ile çalışmasına olanak sağlanır.

Çekvalf

Pompa durduğunda pompanın tesisata ittiği suyun tanka geri dönmemesini sağlar. Hidrofor sistemlerinde yaylı, sessiz ve akış geçirgenliği yüksek çekvalfler tercih edilmektedir.

Manometre

Pompanın çıkış kollektöründeki çekvalf ile tesisatta sıkışan suyun basıncını gösterir. Pompanın basıncına göre 6, 10, 15 ve 25 bar'lık çeşitleri mevcuttur. Hidrofor parçaları arasında olan manometre, mutlaka pompa basıncına göre seçilmelidir.

Basınç Şalteri

Hidrofor sisteminin istenilen basıncının ayarlanmasını ve istenilen seviyede tutulmasını garanti eder. Basıncın şalter tarafından değil pompa tarafından üretildiğini belirtmekte de fayda var. Sonuç olarak, pompa küçükse, anahtarın durdurma ayarının arttırılması asla durmamasını sağlar. Bu da olumsuz bir durumdur. 

Denge Tankı

Hidrofor parçaları arasında gereken önemi verilmeyen parça ise Denge tankıdır. Hidrofor sistemlerindeki pompaların debisi ve saatteki devir sayısı, dengeleme tanklarının kapasitesini litre olarak hesaplamak için kullanılır. Kapasitesinin 1/3'ünü kullanılabilir suda tutabilir. Yani 500 litrelik genleşme deposundaki su, yaklaşık 150 litre su çekildiğinde bitiyor ve pompa devreye giriyor. Su geldiğinde içindeki membran dışarıya doğru genişliyor ve pompa durduğunda hava dışarı çıkıyor. Unutulmaması gereken bir diğer konu ise her altı ayda bir genleşme deposunun ön gaz basıncı kontrol edilmesidir. Patladıktan sonra sadece membranı değiştirmek yerine tüm denge tankının değiştirilmesi daha uygundur. Denge tankınızın bakımını, pompanızın çok fazla elektrik tüketmemesi ve açılıp kapandığında membranınızın delinmemesi kaliteli bir şekilde sağlamanız önerilir.

Etiketler: hidrofor
Mart 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR